دانلود مقاله کارشناسی ارشد رشته مدیریت بازرگانی

بررسی موانع عدم شفّافیت بازار سرمایه ایران و ارائه راهکارها

 
 
چکیده:
    یكی از مهمترین كاركردهای بازار سرمایه در كنار سایر بازارهای مالی ، تنظیم جریان منابع مالی متناسب با میزان فعالیت‌های اقتصادی است. یكپارچه و رقابتی كردن بازارها ، به طوری كه اطلاعات در زمینه قیمت ، حجم معاملات و ... در آن واحـد در اختیار همگان قرار داده شـود باعث خواهـد شـد تا دریچه‌ای بزرگ به سمت بازار سرمایه گشوده شـود و در نتیجه موجب ارتقاء وسعت دیـد سرمایه گذارها در جهت پاسخگویـی سریع به تحولات بازار و در نهایت ، كنترل آن می‌گردد.
 
   در این مطالعه ، با جمع‌آوری اطلاعات كتابخانه‌ای ، موانع عدم شفّافیت بازار سرمایه ایران، با یك تفكّـر سیستمی مورد بررسی قرار گرفته‌انـد. نتایج بدست آمده نشان داده انـد كه وجود و دخالت دستگاه‌های مهم دولتی و یا به عبارتی تصمیم‌گیرندگان كلان ، بر رونـد مبادلات بازار سرمایه در قالب ائتلاف ، نقش به سزایـی را در عدم شفافیت این بازار بازی می‌كنـد. همچنین در این مطالعه ، معاملات صـوری ، ارائـه اطلاعات نادرست از سوی شركت‌ها ، ندادن اطلاعات از سوی شركت‌ها و انتشار اخبار كذب به ترتیب عوامل مهم دیگری بوده‌انـد كه بر این ناكارایـی (عدم شفافیت) می‌افزاینـد. در نهایت در راستای گذر از چنین موانعی جهت هر چه كاراتر نمودن بازار سرمایه ایران ، راه‌كارهایی اساسی و اجرایی ارائـه گردیده است.
 
 
واژه‌های  كلیدی :

بازار سرمایه

شفافیت بازار

كارایی بازار

 
 
مقدمه
بازار سرمایه به مثابة بخشی از بازار مالی، نقش مهمی را در اقتصاد بازار، بازی می كند. از طریق چنین بازارهایی است كه پس اندازها در بخش های مختلف اقتصاد ملی، برای سرمایه گذاری درصنعت، به شركت ها منتقل می شوند. به علاوه، بازارهای مالی چشم انداز آتی بنگاه های اقتصادی را ارائه می كنند. منافع باقوة تجهیز چنین بازارهایی، بسیار زیاد است و البته، چنین كاری با چالش های بسیار همراه است.توسعة مالی در بسیاری از اقتصادهای بازار در حال رشد،باعث گردیده تا كسری های بودجه كاهش یافته وتورم آرام گیرد. در نهایت، این بازار می تواند به رفاه عمومی و تقویت ترازنامة خانوارها ‏، كمك شایان توجهی نماید.در ایران نیز، بخش مالی اهمیت خود را یافته؛ به گونه ای كه سهم بانكداری، بیمه و خدمات مالی در تولید ناخالص ملی در حال رشد است و شاید نزدیك به یك میلیون نفر، در حوزة خدمات مالی مشغول به كاراند.
 
رسیدن به رشد و توسعة اقتصادی مطلوب، بدون تجهیز منابع مالی بلندمدت، امری غیرممكن است. در این راستا، توجه به جایگاه و نقش كلیدی بازار سرمایه، از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. بازار سرمایه كه همان بازار عرضه و تقاضای منابع مالی است، زمانی می تواند نقش حیاتی خود  را به خوبی ایفا نماید كه فرایند عرضه و تقاضای منابع مالی آن از تخصیص بهینه برخوردار باشد.پیش شرط اصلی تخصیص بهینة منابع در بازار سرمایه، وجود كارایی در عملكرد آن است[1] . تفاوت بازارهای مؤثر و كارآمد سرمایه با بازارهای ناكارآمد، ناشی از پدیدة اطلاعات و میزان دسترسی به آن است.  هر چه اطلاعات های مرتبط با بازار سرمایه (به صورت جامع، منسجم و تاثیر گذار بر فعالیت بازار)، بیشتر باشد ،تاثیرگذاری بازار سرمایه بر رشد و توسعة اقتصادی نیز بیشتر خواهد شد.
 
 
 
فهرست مطالب
بررسی موانع عدم شفّافیت بازار سرمایه ایران و ارائه راهکار 1
عباس عباسی1 1
چکیده 1
واژه‌های  كلیدی : 2
مقدمه 3
مروری بر مطالعات خارجی انجام شده 5

وضع كارآیی بازار سرمایه در ایران 8

بورس بازی در بازار 9

تجزیه و تحلیل شفاف سازی بازار سرمایة ایران 12

اطلاعات بازار سرمایه از كجا می آید؟ 13

موانع و راهكارهای عدم شفافیت بازار سرمایة ایران 14

1) انجام معاملات صوری 14
2) انتشار اخبار كذب 15

نقش بازارهای مالی در توسعه اقتصادی كشـور 25

شفّـاف‌سازی بازار سرمایه و توسعه اقتصادی كشـور 26

اعتمـادسـازی 26
- داده‌های بـازار 26
شفّـاف سازی 26
پیشنهادها 28
منابع مورد استفاده 31