الزامات و محدوده پخش بار

 
مقدمه
هدف از طراحی و بهره برداری از یك شبكه قدرت ، تامین توان موردنیاز بارهای شبكه است. توان تحویل داده شده توسط سیستم قدرت باید كیفیت مناسب را داشته باشد. این كیفیت مناسب كه از آن با نام كیفیت توان یاد می شود یعنی اینكه ولتاژ و جریان تحویل داده شده باید طبق استانداردهای پذیرفته شده در زمینه كیفیت برق باشد. در شبكه های قدرت معمولا بارها را بصورت متمركز متصل شده به شین ها در نظر گرفته و مشخصات آنها را با توان اكتیو و راكتیو مصرفی شان بیان می كنند.
 
 یكی از اساسی ترین تحلیل ها كه هدف از آن بررسی محدوده جریان و ولتاژ مجاز شبكه می باشد، تحلیل پخش بار می باشد. این تحلیل به محاسبه كمیت های الكتریكی سیستم قدرت در حالت ماندگار به ازاء بارهای مشخص و معلوم می پردازد. این كمیت ها شامل ولتاژ شین ها، توان های اكتیو و راكتیو تولیدی ژنراتورها و جاری در خطوط انتقال و تلفات شبكه می باشد. از اینرو پخش بار تحلیل حالت مانای شبكه می باشد كه در آن مدل اجزاء شبكه، مدل حالت پایدار بوده و معمولا برای حالتهای مختلف بارگذاری شبكه انجام می شود. مدل پایدار اجزاء شبكه شامل خطوط، ترانسفورماتورها و ... مدلهای ساده ای هستند كه جزء الفبای سیستم های قدرت هستند. یكی از مهمترین اجزایی كه در مدلسازی سیستم های قدرت معمولا حجم محاسبات و تعداد معادلات را تعیین می كند، شین های شبكه می باشد. در واقع بعد از مشخص شدن مدل سایر اجزا، تعداد و نوع شین های شبكه ابعاد و حجم محاسبات را تعیین می كند. 
 
 
کلمات کلیدی:

پخش بار

قضیه تونن

شبكه قدرت

بارهای شبكه

 
 
 

حالت پایدار شبکه های قدرت

وجود عناصر خازنی و اندوکتیو در هر سیستمی باعث می شود که سیستم مربوطه با اعمال موجهای AC دارای فرکانسهای مختلف سریع به حالت پایدار خود نرسد. در واقع سیستم های دارای المانهای خازنی یا اندوکتیو بعد از گذشت چند سیکل به حالت مانای خود یا همان حالت پایدار خود می رسند. این عبور سیستم تا رسیدن به حالت پایدار یا هر حالت دیگری را که سیستم از نقطه تعادل خود یا حالت پایدار خود خارج می شود حالت گذرای سیستم می گویند. مهمترین مشخصه حالت پایدار یک سیستم عملکرد آن در یک فرکانس مشخص می-باشد. در واقع در حالت پایدار همه پدیده های با فرکانسی غیر از فرکانس تحریک سیستم میرا شده و سیستم تنها در یک فرکانس که آن هم فرکانس تحریک است کار می کند. 
 
برای سیستم های قدرت بعنوان شبکه های دارای عناصر خازنی و اندوکتیو علاوه بر شرایط مذکور، پارامترهای دیگری نیز بر شرایط رسیدن به حالت پایدار اثر می گذارد. در سیستم های قدرت ایجاد تعادل بین تولید و تقاضا یکی از پارامترهای مهم رسیدن به حالت تعادل می باشد. از آنجا که در این شبکه ها انرژی الکتریکی نمی تواند در مقیاس بزرگ ذخیره شود این سیستم ها برای عملکرد در یک شرایط ماندگار همواره باید بین تولید انرژی الکتریکی در نیروگاهها و مقدار مصرف بارهای متصل به شبکه تعادل ایجاد کنند تا سیستم در یک فرکانس ثابت و ولتاژ ثابت کار کند[1]. 
 
 
 
فهرست مطالب
1. الزامات و محدوده پخش بار 1
2. مقدمه 2
3. حالت پایدار شبکههای قدرت 3

4. انواع شینها در شبكه های قدرت 6

2-1 شین مرجع 7
2-2 شینهای بار یا PQ 8
2-3 شینهای كنترل ولتاژ یا PV 9

5. تعریف مسئله پخش بار 10

6. معادلات پخش بار 11

7. حل مسئله پخش بار 17
8. احتیاج به مطالعه پخش بار 17

9. محدوده شبكه در تحلیل پخش بار 18

8-1 استفاده از قضیه تونن 19

8-2 محدوده پخش بار در شبكه های توزیع 21

8-2-1 فیدرهای فشار متوسط 21
8-2-2 فیدرهای فشار ضعیف 23
10. مراجع 25