هنر اسلامی

مقدمه
هنر قدیم است به قدمت بشریت- تاریخ هنر ملت ها نموداری از استعدادها و توانایی‌ها و اندیشه ها و پشتكار و پایداری و استقامت آن ها می باشد. آثار مكشوف از طبقات مختلف زمین گویای تمدن گوناگون اوضاع جغرافیایی و تأثیرات مذهب و سیاست و اقتصاد و سیستم حكومت اجتماعی وضع زندگی ویژه ملت ها است.اسلام در میان اعراب بادیه نشین طلوع كرد كه مذهبشان ستاره پرستی و بت پرستی بود. ستارگان در صحرا چراغ راهنمایی كاروانیان بودند و كعبه بت های قبایل نیمه عرب و بومیان كه سالی یكبار به پرستش آن ها به كعبه روی می آوردند.اعراب هنر چندانی نداشتند. هنر عمده آن ها شعر بود كه شعرای عهد جاهلیت بر طومار می نوشتند و به در كعبه می آویختند. هنر دیگر آن ها تزیین مایحتاج زندگی: مشك های آب فرش خیمه ها و ساز و برگ اسبان و جهاز شتران بود. هنر اعراب بعد از فتح كشورهای همسایه بخصوص ایران تحت تأثیر قرار گرفت و به شكوفایی خود رسید.
 
 
 
کلمات کلیدی:

هنرهای زیبا

روح هنر اسلامی

 نظام آموزشی اسلام

 
 
روح هنر اسلامی
گرچه وحدت خود یك حقیقت كاملاً عینی است بنظر انسان یك مفهوم ذهنی و انتزاعی جلوه می كند. این امر فیزیكی دو عامل كه از روحیه و طرز تفكر مردم سامی نژاد بر می خیزد علت انتزاعی بودن هنز اسلامی است. اسلام مبتنی بر توحید است و وحدت را نمی توان با هیچ تصویری نمودار ساخت و بیان كرد. لكن به كار بردن تصویر در هنر اسلامی بكلی منع نشده است در هنری كه اختصاص به امور دینی ندارد می توان از تصویر استفاده كرد به شرطی كه تصویر خداوند و یا صورت پیغمبر اسلام (ص) نباشد. تصویری كه سایه می افكند استثنائی جایز است به شرحی كه یك تصویر هندسی از حیوانات باشد. چنانكه در آثار معماری قصور و جواهرات و تزیینات دیده می شود.
 
 تصویر نباتات و حیوانات بطور كلی جایز است لكن فقط طرح های هندسی گیاهی است كه قطعاَ متعلق به هنر دین اسلام است وجود نداشتن تصاویر در مسابقه در مرتبه اول یك هدف منفی دارد و آن از میان برداشتن هرگونه حضوری است كه ممكن است در مقابل حضور خداوند جلوه كند و باعث اشتباه و خطا شود به علت نقصی كه در هر تمثیل وجود دارد. در مرتبه ثانی وجود نداشتن تصویر یك هدف و غایت مثبت دارد كه آن تأكید جنبه تنزیه باریتعالی است بدین معنی كه ذات مقدس او را نمی توان با هیچ چیز سنجید. دارویی كه این مرض گیجی و اشتباه را علاج می كند حكمت است كه هر چیز را در جای خود قرار می دهد. در هنر به كار بردن حكمت یعنی درك این حقیقت كه هر اثر هنری باید طبق قوانینی ساخته و پرداخته شود. همچنین معماری اسلامی سعی نمی كند كه سنگینی طبیعی سنگ را با نشان دادن یك حركت صعودی در سنگ مرتفع سازد چنانچه در معماری گوتیك متداول است. 
 
 
 
 
فهرست مطالب
مقدمه 1
روح هنر اسلامی 2
هنر در نخستین سال های اسلام 4
نقش هنرهای زیبا در نظام آموزشی اسلام 6
تأثیر هنر معماری اسلامی بر ایران از زمان صدر اسلام تا عصر سلجوقیان 8
نقاشی اسلامی 10
فلزكاری دوره سلجوقی در ایران 12
فهرست منابع 21